Anders Valland

Forskningsleder - SINTEF Ocean

Liker

Utendørs, Langtur, Topptur, Våt i håret, Vind i håret, Sydentur, Quiz, Brettspill, Håndverker, Katt, Hund, Casual, Sporty, Laid-back, Gourmet, Fastfood, PC, Teamarbeider, Pratsom, Ettertenksom, Best uten boss, Forskning

Jobb

Jeg leder en gruppe forskere som jobber med å finne løsninger for effektive og miljøvennlige skip. Vårt fokus er energiproduksjon og bruk ombord i skipene. Dette handler f.eks om nye motorer som kan bruke nullutslippsdrivstoff, det kan være utprøving av nye drivstoff og kartlegging av miljøutslippene de fører til. Eller det kan handle om hvordan vi kombinerer forbrenningsmotorer med batterier og elektromotorer for å bruke mindre energi totalt.

Utdanning

Jeg er utdannet maskiningeniør (3 år ingeniørhøgskole) og bygget videre til sivilingeniør på NTNU. Da jeg begynte på ingeniørstudiet visste jeg egentlig lite om mulighetene studiet ga, men det viste seg å passe veldig godt for meg. Maskiningeniørstudiet gir mulighet for å ta tradisjonelle maskinfag (styrke, maskindeler, konstruksjon, dynamikk) og kombinere med elektrofag, IKT, kjemi, termodynamikk etc. Matematikk har alltid vært en utfordring for meg, men fordi det ble veldig klart hvordan matematikk er et verktøy for å løse ingeniøroppgavene så ble dette faget mye lettere å gjennomføre. De fagene som var lette for meg var fysikk. termodynamikk, dynamikk, mekanikk, statikk og statistikk. For min del var det å starte med en ingeniørutdanning et veldig godt valg, da denne utdanningen er mer praktisk rettet enn et rent master-løp på f.eks NTNU. Ingeniørutdanning var lagt opp nokså likt videregående skole, med klasseromsundervisning, timeplaner, lekser etc. Men utover studiet ble det mer og mer opp til hver enkelt både å utvikle egen læring og å ta riktige valg for videre studier og arbeid. Ingeniørutdanningen har gitt meg en bredere bakgrunn som jeg har hatt veldig stor nytte av i arbeidslivet.

Om meg

Jeg er en nokså normal pappa midt i livet, jeg har to egne barn og to bonusbarn. Jeg har samboer, hus, hund og stasjonsvogn 🙂 Jeg trener sånn noenlunde regelmessig, enten løping eller med rulleskøyter og staver. Med hund blir det tur hver dag, uansett vær og vind - jeg er veldig glad i å være ute og holde på med ting og tang. Jeg har fire favorittårstider, hver med sine unike muligheter. Jeg er seilflyger, aktiv i NTNU Flyklubb hvor jeg for tiden er nestleder og ansvarlig for flyene våre. Jeg skal starte på videreutdanning mot aerobatikkutsjekk, og som instruktør. Skal jeg se film eller serier så er jeg mest interessert i dramatisering av virkelige hendelser (Tsjernobyl, The Professor and the Madman, Mindhunters, I Tonya...) - men skal hjernen hvile er det action som teller.