Atle Lian

Materialingeniør - Kværner

Liker

Treningssenter, Lagidrett, Best med ball, Fotballfanatiker, Sydentur, Mac

Jobb

Jeg jobber som materialingeniør ved Kværner sitt verft i Verdal. Innenfor mitt fagområde jobber vi med materialvalg, overflatebahandlig og sveising.

Utdanning

Jeg valgte en teknologisk utdannelse fordi jeg ville ha en interessant, utfordrende og spennende arbeidshverdag. På ungdomsskolen og videregående var jeg langt fra den beste i noen av realfagene, men hadde hele tiden som mål å komme meg igjennom. Realfagene jeg tok på videregående var matematikk og fysikk. Det at jeg valgte nettopp materialteknisk ingeniørutdannelse var på mange måter litt tilfeldig, men at jeg skulle bli ingeniør var jeg fast bestemt på. Overgangen fra videregående til høgskolen var merkbar men lagt fra veldig stor. Man trenger ikke være veldig god for å ta nivået høyere utdanning ligger på. Den største forskjellen var å flytte hjemmefra og komme til et nytt sted, der jeg skulle bo for meg selv. I tillegg tok det litt tid å lære seg å være heltidsstudent og hvordan studieløpet på høgskolen var lagt opp. De første eksamenene jeg hadde det første året gikk ikke så veldig bra. Det skyltes i stor grad at jeg ikke helt visste hva jeg gikk til. Men når jeg etterhvert lærte meg hvordan de fagene og studieløpet var oppbygd gikk alt mye bedre. På høgskolen måtte jeg dessuten gjennom flere forskjellige kjemifag. Kjemi var et fag som jeg ikke hadde på videregående og det ble derfor nødvendig å legge inn en liten ekstrainnsats i disse fagene. Det hadde utvilsomt vært en fordel med kjemi på videregående, men det var langt fra noen nødvendighet. Steget videre fra høgskolen til universiteten var veldig greit. Det var ikke noen nevneverdig nivåforskjell, men fagene på høgskolen var litt mer praktisk rettet enn tilsvarende fag på universitet. Etter 2 år fikk jeg gjennom Kværner Verdal muligheten til å ta videreutdanning som sveiseingeniør (IWE). Det var en mulighet jeg ikke kunne si nei til. Behovet for sveiseingeniører er stort. Tradisjonelt har industrien generelt i Norge og ikke minst Kværner Verdal vært ledende på sveiseteknologi. Det er viktig at vi opprettholder og videreutvikler teknologien og kompetansen slik at vi er rustet for fremtidens utfordringer.

Om meg

Jeg er født og oppvokst på Levanger og gikk på Levanger videregående skole. Å spille fotball er min lidenskap, helt fra jeg brakk hånden i debuten på fotballtrening som 4-åring og frem til i dag. Jeg liker å holde meg i form og driver med alt fra innebandy til rulleski. I tillegg er jeg generelt interessert i det meste som har med teknologi å gjøre og er vel også litt over middels bilinteressert.