Bjørn Tisthammer

Senior Ingeniør - Patentstyret

Liker

Utendørs, Våt i håret, Best med ball, Sydentur, Digital, Håndverker, Hund, Casual, Kaffe Latte, Espresso, Te, PC, Mac, Teamarbeider, Pratsom, Design, Barn, Interiør, Arkitektur

Jobb

Hovedoppgaven min er å forvalte patentretten til de som søker om en enerett/patent i Norge. Dette krever at jeg er oppdatert på gjeldende lovverk og forskrifter. Arbeidsoppgavene mine er å granske/søke etter dokumentasjon som er relevant for en patentsøker og å sørge for at alle de som gjør denne type jobb sammen med meg, kan bruke de "verktøyene" (dataprogrammene) som de har tilgjengelig (opplæring). Granskning går ut på å først lese og forstå en oppfinnelse og deretter undersøke om noen har tenkt på det samme før ("granske"). Det gjør jeg ved å søke i store databaser med dokumenter ved hjelp av gruppeinndelinger (klasser) og søkeord. Når dette er gjort skriver jeg et brev/uttalelse til den som har søkt om patent og forteller om det jeg har funnet og om det er mulighet for å få en enerett (patent) eller ikke. Videre så hjelper jeg andre granskere som bruker verktøyene vi har til rådighet, når de spør om hjelp, samt holder/organiserer kurs i bruk av disse. Så hver dag får jeg bruk for veldig mye av det jeg lærte på skolen/universitetet. Det beste med denne jobben synes jeg er at jeg hele tiden får innblikk i det som skjer og har skjedd innenfor mitt fagfelt. Arbeidet er strukturert og selvstendig, men samtidig får jeg delt min egen kunnskap med andre ved å hjelpe, veilede og vise dem muligheter med verktøyene vi har.

Utdanning

Har alltid ønsket å jobbe med tekniske ting som maskiner og å løse praktiske problemer i hverdagen. Det ledet meg inn på tekniske fag og mye matte og fysikk. På skolen likte jeg best realfagene (matte, fysikk, kjemi, naturfag) og slet litt mer med språk, men ikke det å ordlegge meg. Gjennom studiene så overrasket det meg hvor mye de forskjellige fagene hang sammen og jo mer jeg lærte jo bedre forsto jeg sammenhengen. For meg gikk overgangen fra videregående til universitet gjennom militæret hvor jeg vokste mentalt og ble mer selvstendig. Det gjorde det lettere for meg og hjalp meg mye da jeg startet å studere i utlandet.

Om meg

Siden jeg var liten har jeg alltid vært fasinert av bilder og film. I dag gjenspeiler dette seg i en stor interesse for digital bildebehandling og videoredigering. Bilder og video må komme fra et sted og dermed så blir det mye fotografering og videotakning. Tidligere så var jeg aktiv tennis og squash spiller, men i dag er det mest golf, svømming og sykling. Ellers er jeg glad i naturen og liker å gå i fjellet og dra på fisketurer.