Bjørnar Lingjerde

Teknologisjef - IMARI

Liker

Utendørs, Langtur, Topptur, Ekstremsport, Håndverker, Katt, Casual, Te

Jobb

Jeg arbeider i dag i en liten bedrift som utvikler en teknologi for å detektere oljeutslipp og miljøpåvirkninger. Teknologien er relativ ny, ganske teknologisk avansert og tilbyr industrien en helt ny og bedre måte å oppdage lekkasjer tidlig på. Bedriften er til nå best kjent som Biota Guard men har blitt kjøpt opp i 2016 og heter nå IMARI. Vi er kjent for å bruke levende blåskjell som sensorer for å oppdage oljeutslipp da de er veldig sensitive for miljøendringer. I tillegg benyttes avansert dataanalyse og grafisk brukergrensesnitt for å presentere informasjonen til kunden. Vi arbeider under flere fagområder fra biologi og automasjon til IT og matematikk. Arbeidsoppgavene mine dreier seg rundt arbeidet med å utvikle og forbedre produktene våre samt installasjon og utprøving av teknologien. Jeg arbeider med programmering og uttesting av elektronikk og sensorikk på pc, men jeg bruker og en del tid i verkstedet vårt for å lage og teste ut nye løsninger. Jeg har regelmessig nytte av matematikk, formgivning (håndtegning og 3D-tegning) og programmering, men og mine kunnskaper om diverse håndarbeid som mekanikk og trearbeid.

Utdanning

Jeg valgte min utdanning fordi eg trives veldig godt mellom fagfeltene mekanikk og elektro. Jeg har alltid vært interessert i hvordan tekniske løsninger er laget og hvordan de fungerer. For mange år siden demonterte jeg et lekefly som jeg fikk i julegave for å se hvordan det var konstruert, dette skjedde samme kveld som jeg fikk det... Jeg var ikke så interessert i matematikken, men heller fysikk og kjemi for det er nærmere den observerbare verden, men da jeg begynte på forkurs for ingeniørhøgskolen (matematikk for videregående skoler) opplevdes matematikken plutselig mye mer relevant for både fysikken og kjemien, så da blomstret interessen for dette faget også. Jeg hadde tidlig en tanke om å ta to til tre år med yrkesfag for å komme nærmere det fagfeltet som interesserte meg mest for så å bygge på med de fagene jeg behøvde for å kunne ta ingeniørstudiene. Jeg tok elektro og automasjon på Godalen og det tredje året på Gand VGS før jeg gikk på forkurs for ingeniørhøgskole på Teknikken i Stavanger. Jeg var ett år i militæret på fregatt i sjøforsvaret og fikk se store deler av inn og utland før jeg begynte på studiene på universitetet i Stavanger.

Om meg

Jeg er gift med Hege og vi ar en liten gutt på ca 2 år samt en til på vei. Jeg har alltid likt meg i naturen og jeg har mange interesser som tar meg utendørs. Jeg driver med god gammeldags fjellklatring, jakter rype og løper mye i fjellet. Om vinteren går jeg toppturer med randoné eller telemarkski og jeg må også få nevne som en aktivitet at jeg kjører en Ducati Monster motorsykkel, hun er den andre dama mi, og utfordrer motorikk og balanse slik det ikke er mulig i en bil og gjør forflytning interessant (så lenge det ikke regner og blåser). Jeg har videreutviklet interessene mine for mekatronikk og har i den senere tid oppdaget mini PC-en Raspberry Pi som jeg bruker som plattform for å utvikle prosjekter på hvor jeg koder i programmeringsspråket Python og bruker diverse eksterne sensorer for å samle informasjon om omgivelsene som bevegelsesdeteksjon, temperatur, kamera, strømstyring og datatransmisjon. De to kattene våger seg ikke lenger opp på spisebordet etter at CatPi ble plugget i for å si det slik... Jeg svermer også for gammelt solid håndtverk og tar gjerne frem bestemors hånddrevne Singer symaskin når noe skal lages eller tøy skal repareres i stedet for å kaste og kjøpe nytt.