Christina Aas

Prosjektleder - Space Norway AS

Liker

Treningssenter, Kampsport, Vind i håret, Backpacker, Bokorm, Musikk på øret, Katt, Forskning, Dans, Barn

Jobb

Jeg jobber med å bidra til å designe og lage nye satellitter for Norge. Satellittene lages i ulike størrelser avhengig av hvilke formål de skal tjene. Noen skal overvåke de norske farvann for å kartlegge skipstrafikk, tilrettelegge for kommunikasjon i arktiske områder, bistå redningsaksjoner og fange opp ulovlig aktivitet, mens andre skal teste nye teknologiløsninger. De fleste satellittene er på størrelse med en nattbordskommode, rundt 10-50 kg. Tidligere drev jeg et romfartsselskap med 10 ansatte der vi brukte maskinlæring for å tolke satellittbilder. Dette brukte vi blant annet for å automatisk kartlegge hogst i store skogsområder over Norge, og for å fange opp sykdomsutbrudd og skogbrannskader i skog i Portugal. Vi overvåket også issmeltingen på Grønland og i Antarktis, og bidro til å utvikle den neste generasjonen med værsatellitt som skal bli skutt opp i 2022. Etter nesten 9 år bestemte jeg meg for å trappe ned fra rollen som administrerende direktør fordi jeg ville lære noe nytt og utvikle meg i en ny karriereretning. Selskapet fortsetter i beste velgående med en annen adm.dir., mens jeg som gründer fortsetter i styret og som medeier. Min første jobb fikk jeg på grunn av en sommerjobb jeg hadde hatt der jeg hadde lært meg et relevant programmeringsspråk. Sommerjobben fikk jeg fordi min mor kjente noen som jobbet der. Så mitt tips er å spørre folk man kjenner for å finne en interessant sommerjobb ?

Utdanning

Jeg har vært interessert i romfart helt siden jeg var 12 år, og drømt om å bli astronaut. Utdanningen min var et forsøk i å realisere noen av disse drømmene. Jeg begynte med å studere fysikk og matematikk ved NTNU fordi dette liknet mest på det jeg hadde drevet med på videregående. Det var veldig annerledes å gå på universitetet enn videregående, mest fordi man ikke lenger hadde en klasseforstander. Man er mye mer på egenhånd og har heller en rekke fag med ulike professorer som underviser over 100 stykker samtidig. I begynnelsen var dette veldig uvant, men så fikk jeg gode venner og innså at vi alle sammen hadde det likt og vi hjalp hverandre gjennom fagene istedet. Etter 3 år ved NTNU hadde jeg tatt alle romfartsfagene de hadde å tilby og skjønte at hvis jeg ble der så ville fokuset ende opp på teoretisk kvantefysikk (som var veldig spennende, men ikke så praktisk å bruke i en framtidig jobbhverdag mente jeg). Derfor så jeg etter en mulighet for å fortsette med romfart istedet. Denne muligheten fant jeg i Delft i Nederland der jeg i 2006 begynte på en mastergrad i romfartsteknologi. Det var litt skummelt å skulle flytte til et nytt land med et nytt språk der jeg ikke kjente noen i det hele tatt. Men det fikk meg til å utvikle meg selv kjempemasse, og jeg anbefaler det å bo utenlands en periode til alle! Man får et nytt perspektiv på hvor heldige vi er i Norge, man lærer nye kulturer å kjenne og man lærer seg selv bedre å kjenne. Jeg skjønte raskt at hvis jeg ikke pushet meg selv til å dra alene på fest og sosiale arrangement ville jeg aldri bli kjent med nye mennesker. På denne og mange andre måter flyttet jeg grenser og utviklet min personlighet videre takket være utenlandsoppholdet.

Om meg

Det er viktig for meg å vise at det går an å jobbe innenfor teknisk tunge fagfelt og fortsatt ha brede interesser. Personlig har jeg alltid likt å sette meg inn i nye utfordringer, og har i den sammenheng drevet med mye forskjellig ved siden av studier og jobb opp gjennom årene: hip hop og breakdancing, salsa, boksing, innebandy, trommer, motorsykkel, hoppet strikk, fallskjerm og vært vektløs. Når jeg skal slappe av leser og skriver jeg bøker, og synes det er godt å kunne koble skikkelig av iblant.