Heidi Bache Stranden

Hydrolog - avdelings-ingeniør - NVE

Jobb

Jeg jobber som HYDROLOG på hydrologisk avdeling i NVE. Der jobber jeg hovedsakelig med snø (som innebærer alt fra analyse av trender i snødata ifm klimaendringer (det viser seg for eksempel at snømengden enkelte steder i fjellet har økt de siste 80-90 årene på tross av stigende temperatur); til utsetting og utprøving av nye målemetoder for snø og analysering av ulike snømodeller). Jeg jobber også innen flomvarslingen, og går turnusvakter som flomvakt. Da har vi ansvaret for å holde rede på vannføringen rundt om i landet og evt. varsle flom dersom det er nødvendig. Etter et halvt år i et vikariat på avdelingen, søkte jeg på den faste stillingen som jeg har nå. Etter et par intervjurunder fikk jeg stillingen og er veldig godt fornøyd!

Utdanning

Mange tilfeldigheter egentlig, men da jeg oppdaget at det gikk an å studere og jobbe med snø, så var jeg solgt! Hydrologi er beklageligvis et lite kjent fagfelt på universitetet, men det burde helt klart blitt mer kjent: Det å jobbe med naturen, om det så er vann (snø i smeltetform), is (snø i veldig fast form) eller snø er kjempe spennende og gir en kjempefin innsikt i hva som skjer i naturen rundt oss. Det er alltids mye i utdanningen som kan føles krevende og vanskelig (i hvertfall der og da), og jeg er ikke noe utpreget mattegeni, men med en gang jeg visste hva jeg skulle bruke likningene til - f.eks å regne på vannføring eller snøsmelting, så gikk det små matte-lys opp for meg.

Om meg

Utenom arbeidstid er jeg glad i å være ute. Brorparten av vinterhelgen tilbringes på fjellet en eller annen plass, gjerne med telemarksski og nysnø under bena. Ellers er jeg glad i å være ute, er egentlig en frossenpinn, men gleden av å være ute (og vissheten om at man komme inn igjen) gjør det ikke så farlig å fryse. Selv om jeg er lidenskapelig opptatt av snø og vinter er jeg ikke helt fremmed for å ha det moro om sommeren, og nyter sommervarmen enten med utepils i byen eller lang inne i marka med sykkel, hengekøye og sovepose.