Ivar Midtkandal

Førsteamanuensis - Universitetet i Oslo

Liker

Utendørs, Topptur, Lagidrett, Best med ball, Casual, Sporty, Espresso, Forskning, Geologi

Jobb

Som forsker er det vanlig å ha flere baller i luften og jeg er involvert i tre prosjekter; - Pyreneenes geologiske historie (hva vi kan lære om fjellkjededannelse): basert på hva vi vet om Pyreneenes oppbygging i dag lager jeg laboratoriemodeller i liten skala som kan styrke eller avkrefte teorier vi jobber med. Målet er å utvikle vår forståelse om hvordan fjell dannes, og i den grad det er mulig anvende kunnskapen i komplekse strukturer hvor det letes etter olje. - Barentshavets geologiske historie i dinosaurtiden: Nå som Barentshavet er åpent for petroleumsleting og grensen mellom norsk og russisk sektor er avklart, er det potensielt store verdier å hente for Norge. Med Svalbard som vindu inn i lagene som også er bevart under havbunnen ute i Barentshavet kan vi utvikle letemodeller for oljeutvinning og bedre forstå hvordan olje og gass kan være bevart her. Feltarbeid i klippevegger på Svalbard gir viktig informasjon som vi ikke kan skaffe på andre måter ute i havet. - Geologien på Mars: Sammen med forskerteam fra ESA og NASA bruker vi Svalbard som testområde for teknologi og metoder som skal være med på å lete etter liv på Mars. Geologi er et viktig tema når biologene skal utvikle instrumenter som kanskje kan finne spor etter liv i stein, og samarbeidet mellom fagdisiplinene er viktig. Det er ekstra spennende å være med på testing og kalibrering av teknologi som skal sendes til andre planeter! Jobben min er veldig variert og jeg er heldig som har flere spennende prosjekter å jobbe med. Jeg møter veldig ofte andre forskere som jeg må samarbeide med for å kunne gjøre jobben min bedre. På den måten lærer jeg nye ting hele tiden. Det er vanlig at geologer er mye utendørs i jobbsammenheng, og vi reiser ofte. Naturen er vårt laboratorium og vi samler inn informasjonen vi bruker der. I tillegg underviser jeg ofte feltkurs, hvor vi bokstavelig talt har naturen som klasserom, noe de fleste setter pris på

Utdanning

Jeg har alltid vært nysgjerrig på naturen og hvorfor ting ser ut som de gjør på fjellturer osv. Da jeg oppdaget at geologi var et fagfelt som kunne forklare mye av dette, var jeg aldri i tvil. Utdanningen var utfordrende, men aldri vanskelig. Jeg måtte jobbe ganske mye med matte for å komme gjennom. Utfordringer er noe av det som gjør dagen innholdsrik, ellers blir det fort kjedelig.

Om meg

Jeg er en nokså vanlig nordmann fra Østlandet. Jeg har alltid vært veldig aktiv, og liker idrett og fjellturer. Reising er moro, og i jobben reiser jeg nesten hele tiden, og tilbringer mye tid ute, både i jobb og fritid. Jeg står på ski om vinteren og spiller beach-volley om sommeren.