Janik Johansen

Provisorfarmasøyt - Apotek 1

Liker

Treningssenter, Utendørs, Topptur, Vind i håret, Sydentur, Bokorm, Musikk på øret, Sporty, Pyntet, Kaffe Latte, Te, Mac, Teamarbeider, Ettertenksom, Sko, Barn

Jobb

Som farmasøyt i apotek er jeg ansvarlig for kontroll av reseptpliktige legemidler før disse kan utleveres fra apoteket. Arbeidsdagen består i å ekspedere resepter og gi råd, både til de som kommer til Apotek 1 og til de som bor i distriktet. Vi leverer også legemidler og rådgivning til sykehjem/ legekontor i flere kommuner. Vi produserer veldig lite på apoteket, men tilbereder cellegift/ cytostatika, og lager en sjelden gang kremer eller andre spesielle ting på bestilling fra lege eller privatkunde. Jeg har mange ganger tenkt at jeg kunne tenke meg å ta noen av farmasifagene på nytt igjen, særlig farmakologi (læren om legemidler og hvordan de virker). Da jeg studerte syntes jeg det var veldig mye komplisert og vanskelig, mens etter å ha jobbet en stund får man litt mer perspektiv på faget, og det hadde vært nyttig å 'lære' alt på nytt igjen :)

Utdanning

Jeg hadde egentlig bestemt meg for å bli jurist, men etter 1.avdelig jus fant jeg vel ut at det ikke var noe for meg. Det virket interessant og utfordrende å lære hvordan legemidler virker i kroppen. Da jeg hørte om farmasi da jeg gikk på videregående, syntes jeg særlig at samfunnsfarmasi hørtes spennende og viktig ut. Jeg likte matte veldig godt, også kjemi, men på farmasistudiet angret jeg på at jeg ikke hadde tatt 2KJ/ kjemi2, fordi det første kjemifaget vi hadde (generell kjemi) nesten var ren repetisjon for de som hadde tatt 2KJ. Jeg måtte slite litt med kjemien, og den er jo også grunnleggende for flere av de andre litt vanskelige fagene på studiet. I løpet av studiet hadde vi et halvt års praksis i apotek, og da får man et innblikk i apotekhverdagen. På masterstudiet avslutter man med ett års hovedfag, dette valgte jeg å ta i Utrecht i Nederland, noe som selvsagt var både spennende og krevende. Å utdanne seg til farmasøyt gir mange muligheter, ikke bare apotek, men også innen legemiddelindustri, sykehus og forskning.

Om meg

Jeg var russ i 1995, har studert litt forskjellig før farmasi, var ferdig utdannet cand.pharm i 2002 og har siden da jobbet i Apotek 1. Jeg er mamma til tre små barn som krever mesteparten av min fritid, men liker godt å trene både inne og ute. Er også veldig sosial, og treffer venner så ofte som mulig, og jeg liker godt å reise, både til strand og storby!