Kaja Nordby

Lektor Fysikk - Frisvold Privatgymnas

Liker

Utendørs, Langtur, Topptur, Ekstremsport, Vind i håret, Bokorm, Digital, Quiz, Musikk på øret, Sporty, Laid-back, Mac, Teamarbeider, Pratsom, Ettertenksom, Forskning, Design, Barn, Fargeblyanter

Jobb

Jobben min er todelt. Halvparten av tiden jobber jeg som fysikk og mattelærer i klassrom på Frisvold Privatgymnas. Frisvold Privatgymnas er en privatistskole, det betyr at elevene våre er voksne som ønsker å ta eksamen i ett eller flere av fagene fra videregående. Jeg synes det er veldig artig å få lære de fagene jeg liker aller best til engasjerte og interesserte mennesker. Den andre halvparten av jobben min går ut på å lage undervisningsvideoer i matematikk og fysikk for Ask Undervisning. Ask Undervisning streamer undervisningsvideoer i alle videregående fag, og brukes blant annet av Forsvaret og Rogaland Fylkeskommune. Det kan kanskje høres ut som det egentlig blir ganske likt å undervise i klasserom, men det er noe helt annet! Når jeg lager undervisningsvideoer må jeg tenke på hva hvordan jeg skal få vist frem faget på en kortfattet og spennende måte for elever som ikke har samme mulighet til å rekke opp handa når de ikke forstår. Og i tillegg til at filmen skal være faglig og pedagogisk korrekt må bildene være tydelige og fine. Jeg bruker mye tid på å finpusse på presentasjonene og manusene jeg bruker til filmene. I tillegg går det mye tid i TV-studio når filmene skal tas opp. Redigering har jeg blitt nødt til å lære meg, men det er jo nyttig å kunne på fritida også. Det beste med jobben min er at jeg får både stå foran klassen og engasjere elever i klasserommet, og jeg får fundert mye på faget og presentasjonen av det i videoform. Og så er det jo helt genialt å være lærer! Alle har vel lyst til å gjøre en forskjell for noen, å være viktig, å bidra til at mennesker lever de livene de drømmer om. Som lærer ser du hver eneste dag hvor viktig du er!

Utdanning

På videregående hadde jeg matte og fysikk, men det var matten jeg virkelig likte. Fysikken syntes jeg var litt plundrete, og jeg var ganske glad når jeg ikke ble trukket ut til muntlig eksamen i fysikk. Når jeg begynte på universitetet var det matematikken jeg vil jobbe med. Det var ganske vanskelig, og jeg hadde elendige studievaner fra videregående så det tok ganske lang tid før jeg skjønte at jeg var nødt til å jobbe ordentlig med faget ikke bare sitte på forelesningene. Men når jeg forstod arbeidsmetoden og kom ordentlig inn i faget sluttet det på en måte å være vanskelig og ble utfordrende istedet. Etter neste tre år på matematikken syntes jeg det hele ble litt for abstrakt, og fysikken ble et naturlig skritt videre for å bruke matematikken til noe litt mer konkret. Jeg endte med å skrive en mastergrad i fysikk. Jeg hadde lyst til å bli lærer, så samtidig som jeg skreiv mastergraden tok jeg praktisk pedagogisk utdanning på deltid. Parallellt med studiene jobbet jeg deltid som foreleser på Høyskolen i Oslo sitt forkurs for de som søker seg inn på Ingeniørutdanninga uten å ha realfag fra tidligere. Når jeg var ferdig med mastergraden jobbet jeg noen år som teknisk rådgiver hos miljøstiftelsen ZERO før jeg begynte å jobbe som lærer igjen.

Om meg

På fritiden liker jeg å gå på fjellet, drive med fjellklatring og stå telemark. Og jeg elsker å reise! Men det meste av tiden min går nok til å lese bøker og leke med dukker og lego i lag med ungene mine.