Lise Lyngsnes Randeberg

Professor i fotonikk og biometrisk optikk - NTNU

Jobb

Etter sivilingenørstudiet gikk jeg rett over i et doktorgradsstudium og jobb som stipendiat. Jeg koste meg skikkelig i doktorgradsperioden siden jeg fikk jobbe med forskning innenfor det som interesserer meg mest.Etter at jeg var ferdig med doktorgraden jobbet jeg først et år som forsker før jeg fikk en postdoktorstilling. En postdoktor er en person som har tatt en doktorgrad, og som fortsetter å jobbe med forskning på universitetet (eller høgskole). Postdoktorjobben er ganske lik som å jobbe med en doktorgrad siden man jobber med forskning hele tiden. Hverken doktorgradsstipendiat eller postdoktor er faste jobber, så da postdoktorperioden min på tre år nærmet seg slutten så måtte jeg finne på noe annet. Jeg fikk tilslutt en stilling som førsteamanuensis innenfor mitt spesialområde biomedisinsk optikk. Denne stillingen ble opprettet speielt for meg, siden NTNU ville beholde meg og kompetansen min. Etter to år søkte jeg opprykk til professor basert på kompetanse. Da blir man vudert av en komite som går gjennom alt du har gjort og ser om det er nok til å bli professor. Jeg hadde nok, og er nå professor i biomedisinsk optikk og fotonikkJobben min er en blanding av forskning og undervisning. Jeg forsker på medisinsk teknologi og underviser for studenter i siv.ing studiet. Jeg trives godt med å jobbe med mennesker både i undervisningen og i forskningen min. Jeg jobber med mange ulike forskningsprosjekter. Blant annet har jeg jobbet mye med å finne ut hvordan vi kan bruke lys til medisinsk diagnostikk. Jeg har for eksempel vært med på å utvikle en metode for å bestemme alderen til blåmerker på huden. Dette gjøres ved at vi lyser på huden og så analyserer det lyset som reflekteres.  Denne målingen brukes sammen med en matematisk modell av huden og blåmerket til å bestemme alderen på skaden.  Dette kan vært viktig for eksempel i forbindelse med volds- og mishandlingssaker.Som professor har jeg ansvaret for min forskning og undervisning. Jeg har også ansvar for å veilede studenter og doktorgradsstipendiater, på den måten er jeg også forskningsleder. Jeg må også skrive søknader om penger til nye forskningsprosjekter.

Utdanning

Det som fikk meg til å velge siv.ing utdanning var flere ting. Jeg hadde en ganske mye eldre bror som gikk naturfaglinja på videregående. Jeg var ofte inne på rommet hans mens han gjorde lekser, og ble utrolig fascinert da jeg så ham demontere en reke og lime delene fast på et ark som en del av en biologilekse. Jeg tror dette var den første inspirasjonen. Senere fikk jeg en utrolig bra og allsidig mattelærer på ungdomsskolen. Han underviste i matematikk, skolekjøkken og drama, og gjorde det på en veldig flott måte hvor man fikk litt av alle fagene i ulike settinger.Den siste inspiratoren for meg var fysikklæreren fra videregående. Han var selv utdannet sivilingeniør, og kunne gi skikkelig informasjon om studiet, i tillegg til at han formidlet fysikken på en interessant og inspirerende måte. Disse tingene gjorde meg nysgjerrig på sivilingeniørstudiet. Jeg visste imidlertid ikke så mye om de ulike mulighetene og retningene. Det var nokså, men ikke helt tilfeldig, hvilken linje jeg til slutt prioriterte på topp.Grunnen til at fysikk og matematikk havnet øverst på min liste var at jeg leste brosjyren om studiet og oppdaget at dersom man studerte biofysikk så kunne man jobbe med medisinsk teknologi, og det hørtes spennende ut. Det var også viktig for meg å velge en utdanning der jeg kunne jobbe med noe som gir mening og betyr noe, og hvor man kan gjøre en forskjell. I ettertid har jeg innsett at jeg kunne ha endt opp med å jobbe med det samme som jeg gjør i dag også om jeg hadde valgt andre linjer innenfor sivilingeniørstudiet. 

Om meg

Jeg bor i Trondheim, er gift og har tre barn. To av ungene mine ble født mens jeg var student og den tredje mens jeg jobbet med doktorgraden. I tillegg til jobben min har jeg en del frivillige verv. Jeg er tillitsvalgt i Tekna, og dette tar ganske mye av tida mi. Nå er jeg president i Tekna, det vil si at jeg er den øverste valgte representanten i foreningen. Tekna er et viktig sosialt nettverk for meg, i tillegg til at jeg får jobbet med områder som engasjerer meg.Jeg bruker også mye tid på å følge opp ungene mine og deres fritidsinteresser. Jeg er ofte å finne på fotballtrening eller på friidrettsbanen med ungene. Jeg sitter også i styret for friidrettsgruppa i idrettslaget. Tida som er til overs brukes på hytta ved sjøen eller på tur i skogen. Jobben min gjør at jeg reiser ganske mye rundt omkring i verden, og jeg liker derfor å være hjemme med familien når jeg har fri.