Marco Bertani-økland

Overingeniør - Computas

Liker

Brettspill, Casual, Kaffe Latte, Pratsom, Forskning, Astronomi, Vampyr, Dans, Barn

Jobb

Maskinlæring og søk er mine spesialiteter. Jeg jobber for Computas i et spesialisert team i teknisk pre-sales, hvor vi møter stadig nye kunder med en rekke forskjellig problemstillinger. Det kan være alt fra: - Vi har mange terabyte med videoer og bilder, kan vi søke på på hva som blir sagt eller hvilke objekter er inn i dem? - Vi har mye data om busser som tid det tar per tur, antall passasjerer, koordinater de beveger seg i. Kan vi forutsi når det blir forsinkelser? - Jeg ønsker å gjøre tilgjengelig i det offentlig, rapporter om våre pasienter. Kan vi gjøre det på en trygg måte uten å "lekke" privat informasjon om dem? Så dagene er veldig varierte og spennende, og man må bevege seg fort mellom tidsserier, big data, anonymisering, skyteknologi, kravspesifisering, domene-forståelse, osv. Det beste med dagen min er nettopp at jeg får jobbe med personer fra flere fagfelt, og at man trenger å lære seg rask ny teknologi og best practices på alt mulig rart. Det å ha en solid bakgrunn i matematikk, gjør at man blir veldig kreativ og løsningsorientert. Samtidig har man bearbeidet seg stor kapasitet for å spise kunnskap av varierende abstraksjonsnivåer, og man blir ikke redd for "vanskelig" ting. Man får også veldig god kontroll på hvor mye tid man trenger for å bli god på noe, eller komme i gang med nye fagfelt. Jeg har nok ikke bruk for alt jeg har lært, men det er ikke det som er viktig. Det som er viktig er treningen man har fått gjennom utdannelsen, slik at man venner seg til å tilpasse seg nye domener og fagfelt raskt.

Utdanning

Jeg valgte matematikk fordi jeg var ikke så interessert i alt annet da jeg var ung. Jeg deltok på en del matte konkurranser, og å "tygge" på gåter og mattenøtter var alltid veldig morsomt. Samtidig var jeg litt redd for matte, og jeg hadde stor respekt for faget. Så på en måte, begynte jeg også med matte for å ikke bli "redd" av det lenger. Overgangen fra videregående til universitet var litt brått, da nivået på universitetet var veldig høyt. Jeg tvilte mye på meg selv, om jeg virkelig var god nok til dette. Jeg vurderte mange ganger å slutte, men jeg fant ikke noe annet som interesserte meg. Heldigvis hadde jeg gode venner som støttet meg i det første året og lærte å samarbeide med dem. Etter det har det gått bedre og bedre. I mellomtiden ble jeg også interessert i programmering, og tok en fordypning i bildebehandling og numeriske metoder. Dette funket veldig fint, da min senere overgang til maskinlæring ble veldig "enkelt" siden domenene er veldig like. Nå er jeg ikke så interessert i bare matematikk, men mer om hvordan kan man løse problemer fra virkeligheten med matematikk.

Om meg

Jeg er opprinnelig fra Mexico, og har bodd i Norge siden 2004. Jeg har norsk kone og 3 barn. Jeg elsker å være sammen med dem, og bruker alt min fritid til sykling, svømming, gå tur, programmering og korps. Som en eneste hobby som ikke inkluderer familien, deltar jeg som frivillig i den Europeiske AI alliance, siden jeg er veldig opptatt av å skape en fremtid hvor maskinlæring brukes på en transparent, sikkert og rettferdig måte.