Ola Nilsen

Professor - Universitetet i Oslo

Liker

Langtur, Musikk på øret, Spiller, Håndverker, Forskning, Superhelt, Fargeblyanter

Jobb

Jeg bygger nye materialer, atomlag for atomlag. Jobben består i å tenke ut hvordan en kan designe de beste materialene for å løse de teknologiske oppgavene en skal løse. Dette varierer fra å gjøre solceller bedre, skape superbatterier, og til å lage bioaktive overflater. Jobben min er helt fri for rutiner. Ingen dag er lik, og ingen dag blir slik jeg trodde den skulle bli. Veien mellom opptur og nedtur er kort, og mulighetene er mange. Jeg underviser, foreleser, har møter og vurderinger, bygger forskningsutstyr og bruker dem. Hverdagen handler mest om å styre fokus i forskningsgruppa så alle har det de trenger og gjør det vi mener er best for å løse forskningsoppgavene vi har der og da.

Utdanning

Jeg har alltid fulgt nysgjerrigheten helt ut og valgt det som var mest spennende der og da. Men, dette henger nok sammen med hva jeg samtidig var god. Likevel har det ligget i bakgrunnen at jeg har ønsket å jobbe med noe som andre kan ha glede av videre. Jeg har gjort mesteparten av utdanningen ved Universitetet i Oslo, bachelor, master, PhD og mer. Allerede i løpet av de første dagene ved UiO ble det klart for meg at dette er stort og sammensatt sted hvor du kan lære mye dersom du lar deg involvere i det faglige som også skjer utenom undervisningene. I løpet av utdanningen har jeg vært gruppelærer, knallforeleser, gitt pop.vit. foredrag, laget utstillinger som forskningsformidling, skrevet artikler og reist mye. Det tok tid men ga meg også mye ny kunnskap - og det er det utdanning handler om. Dette tenkte jeg ikke så mye på der og da, for da var jeg mest opptatt av at det var spennende selv. Så, det som gjorde utdanningen min mest interessant var at jeg følte den var spennende. Den ga meg svar på mye jeg lurte på, men også mer å undres over. Jeg har alltid mange prosjekter på gang, mest fordi den beste måten å lære er å gjøre. Jeg forsøker å gjøre det meste til en lek og da blir det mye prøving og feiling, Men feilene er viktige og ofte de som bringer meg raskest videre. Feil kan føles sårt, men de er mye lettere å nyte dersom det var en del av en lek. Derfor har jeg en lav terskel for å prøve noe nytt og er alltid skeptisk til gamle sannheter.

Om meg

I dag er jeg en familiefar som prøver å få tiden til å gå opp. Løper orientering og har mange hobbyprosjekter med å vedlikeholde hus og hytte. Er spesielt glad i tegneserier og science fiction, og setter stor pris på lydbøker så det kan bli tid til litt skjønnlitteratur også. Med det rette dataspillet kan jeg helt miste begrep om tid og sted.