Øyvind Jacobsen Bjørkås

Førsteamanuensis - Universitetet i Nordland

Liker

Utendørs, Topptur, Bokorm, Digital, Brettspill, Synger, Spiller, Håndverker, Dress-code, Casual, Espresso, Mac, Ettertenksom, Forskning, Superhelt

Jobb

Jeg forsker og underviser i matematikk og matematikkdidaktikk - vitenskapen om å undervise i matematikk. For tiden er jeg involvert i et stort prosjekt om forskning på barnehagebarns læring og utvikling. De beste arbeidsdagene er når studentene har lært noe nytt - eller jeg selv.

Utdanning

Jeg valgte å studere matematikk fordi jeg fikk noen veldig artige utfordringer på videregående skole gjennom Abelkonkurransen. De var helt annerledes enn de jeg hadde fått i lærebøkene, og viste meg at det fantes mye mer å lære om matematiske tankeprosesser. Jeg fikk svært gode lærere på universitetet. Den første foreleseren jeg fikk i matematikk, første uka på universitetet, ble etter hvert min veileder på mastergrad og doktorgrad, og jeg oppdaget da at han var verdensberømt som den som hadde åpnet forskningsfeltet jeg ble involvert i ca 10 år før jeg traff ham. Jeg lærte metoder som var helt i forskningsfronten, og det var artig å se at metodene kunne brukes til å løse problemer innenfor vidt forskjellige grener av vitenskapene: jeg fikk jobbe med ren matematikk, videokomprimering, analyse av lyd i musikk, programmering av datamaskiner - forskningsfelter som har vært veldig viktige for utviklinga av IKT-samfunnet. Det var stimulerende å treffe andre ungdommer som var dypt interessert i realfag. Flere av studiekompisene har blitt mine beste venner. De har også fått interessante jobber innenfor et mangfold av bedrifter, fra oljenæring til Forsvaret, selv om vi har omtrent samme utdanning.

Om meg

Jeg er gift med Mona, og vi synger i kor sammen. Jeg spiller piano til koret Mona dirigerer. Mine første jobber var som kålrotbonde og som vikarorganist i over 40 kirker. Den beste treningsformen er orientering.