Pål Brekke

Astrofysiker/ fagsjef romforskning - Norsk Romsenter

Liker

Vind i håret, Musikk på øret, Hund, Gourmet, PC, Mac, Forskning, Astronomi

Jobb

Etter min doktorgrad jobbet jeg som forsker ved universitetet. Der jobbet jeg med å analysere data om Sola tatt fra satellitter og raketter. Utviklet mye programvare for store prosjekter. Deretter flyttet jeg til USA og NASA der jeg ble nestleder for solsatellitten SOHO. En fantastisk tid midt i sentrum av alle verdens solforskere. Etter seks år ved NASA flyttet jeg hjem til Norge og arbeider nå som fagsjef ved Norsk Romsenter. Her er det ingen som forsker, men vi er til for å ivareta Norges interesser innefor all romvirksomhet. Jeg underviser også om nordlys ved UNIS på Svalbard. Vi tilrettelegger for at norsk industri skal få bygget komponenter til raketter og satellitter. Vi finansierer også en rekke forskningsprosjekter innenfor både klimaovervåkning og romforskning. Vi reiser mye både i Norge og utlandet. Jeg får også bruke en god del tid på popularisering av fagfeltet ved å reise rundt å holde foredrag og skrive artikler. Har skrevet fem populærviteskapelige bøker som er oversatt til engelsk, italiensk, fransk, arabisk, kinesisk, japansk og ukrainsk. Jeg har også laget en dokumentarfilm om nordlyset som har vunnet en rekke internasjonale priser. Jeg er medlem i den prestisjefulle The Explorers Club i New York. Dette har gitt meg et meget utstrakt nettverk av utrolig spennende mennesker verden over.

Utdanning

Vokste opp med en far som også tok astrofysikk på Blindern, men som tidlig begynte  som lektor på videregående. Ble tidlig fascinert av Sola - særlig når det gikk opp for meg at den påvirker samfunnet vårt på så mange måter.

Om meg

Oppvokst i Arendal og på Lyngør og elsker sjø og båtliv. Spilte håndball da jeg studerte, men nå blir det stort sett bare tid til å følge opp barnas idretts-interesser. Er glad i å reise og gå på ski i fjellet. Bruker mye tid på Lyngør om sommeren.