Sigrid Rønneberg

Stipendiat - NTNU

Liker

Utendørs, Våt i håret, Vind i håret, Bokorm, Musikk på øret, Synger, Spiller, Katt, Casual, Te, Fargerik, Spraglete, Teamarbeider, Pratsom, Sjefete, Forskning, Astronomi, Superhelt, Dans, Sko, Fargeblyanter

Jobb

Jeg skriver doktorgrad ved NTNU. Det betyr at jeg jobber med å forstå noe ingen tidligere har forstått, og finne ut noe helt nytt om verden rundt oss. Jeg jobber med is, og prøver å lage en overflate hvor is ikke fester seg slik at vi ikke trenger å bruke energi på å fjerne isen. Dette kan brukes flere steder i den norske vinteren, for eksempel på bilvinduer om morgenen og flyvinger for å slippe avising. Hovedutfordringen vår er at vi ikke vet akkurat hvordan is oppfører seg. Er alle typer is like? Oppfører is seg likt som vann? Hvorfor fester is seg sterkere til noen overflater enn andre? Dette er spørsmål jeg jobber med å svare på! En typisk arbeidsdag for meg varierer veldig. Som stipendiat må jeg både gjøre nye oppdagelser, holde meg oppdatert på hva som skjer i verden og fortelle verden om hva jeg finner ut av. Alt dette tar tid, men er også veldig givende! Jeg har ikke bruk for alt jeg har lært gjennom studiene, men jeg har ekstremt bruk for tankemåten vi lærer ved å jobbe med matematikk og realfag. En grunnleggende nysgjerrighet er det viktigste jeg bruker i hverdagen min, og evnen til å tenke på et problem og dele det opp i mindre bestanddeler som kan løses. Det hadde jeg ikke klart hvis jeg ikke hadde studert realfag! Det beste med jobben min er at jeg kan gjøre hva jeg vil med dagene mine, og at jeg får lønn av staten for å finne ut av hvordan verden virker. Jeg føler meg både heldig og privilegert, og gleder meg til å gå på jobb (nesten) hver dag.

Utdanning

Det mest interessante med utdanningen min var den generelle kunnskapen om alt som foregår rundt oss. En kjent fysiker sa en gang at alt annet enn fysikk er frimerkesamling, fordi alle andre retninger handler om å finne ut av hva som skjer i naturen mens fysikk er de eneste som oppdager HVORFOR. Det er gøy! Jeg valgte å studere fysikk og matematikk fordi jeg var usikker på hva jeg ville bli og det var det mest generelle jeg kunne finne. På fysikk og matte lærer man litt av alt, og det var akkurat riktig for meg. Jeg var heldig som traff riktig studie på første forsøk. Jeg har ikke alltid visst at jeg skulle studere realfag etter videregående. Jeg valgte realfag på videregående fordi jeg var god i matte og naturfag på ungdomsskolen, og fordi det var lett å få jobb innen teknologi. Men det jeg egentlig ville gå var musikk, og jeg valgte derfor å studere musikk etter videregående. Dette gjorde jeg på folkehøyskole, og jeg hadde et fantastisk år på Hamar mens jeg studerte klassisk tuba. Jeg hadde ikke vært den samme personen hvis jeg ikke hadde tatt meg et pauseår etter vgs for å finne ut hva jeg virkelig ville. Etter ni måneder med musikk valgte jeg allikevel å bytte, og takket nei til videre utdannelse i musikk til fordel for matte og fysikk. Jeg har aldri angret på dette valget, selv om det var det vanskeligste jeg noen gang har tatt. Jeg savnet rett og slett følelsen av å tenke på et problem og mestringsfølelsen av å jobbe hardt for å skjønne noe. Overgangen fra videregående var hard, selv med pauseåret mitt. Fagene var vanskelige og jeg gikk fra å være en av de beste på den videregående skolen min til å være helt gjennomsnittlig på universitetet. Jeg strevde mye med programmering, som var helt nytt for meg, og det tok meg fire år med hard jobbing for å knekke koden (hehe).

Om meg

Jeg er positiv, entusiastisk, liker å snakke og har problemer med å si nei til morsomme muligheter. I studietiden var jeg aktiv i både organisasjonslivet gjennom Tekna og i realfagsmotivasjon ved å jobbe som mentor i ENT3R, hvor jeg også satt i ledergruppa i Trondheim i mange år. I tillegg til jobben min har jeg fortsatt flere verv i Tekna, jeg har akkurat blitt valgt til representant for midlertidige ansatte i styret ved NTNU og jeg er deltaker i Forsker Grand Prix 2018 på Byscenen. Jeg har spilt tuba i snart 20 år, har spilt trommer de siste tre årene og er skikkelig glad i kule basslinjer. Jeg drikker minst fire kopper te om dagen, ser alle sesongene av Friends minst en gang i året og liker å gå tur i fjellet. Livet hadde vært perfekt hvis det var mulig å erstatte søvn med boklesing i godstolen.