Silje Ramsvatn

Miljøkoordinator - Cermaq ASA

Liker

Utendørs, Langtur, Topptur, Ekstremsport, Våt i håret, Vind i håret, Digital, Quiz, HTML, Musikk på øret, Hund, Casual, Sporty, Pyntet, Gourmet, Kaffe Latte, Espresso, Forskning, Biologi, Mote, Interiør

Jobb

Jeg har ansvar for ytre miljøpåvirkning i et av Norges største oppdrettsselskaper, Cermaq. Det er kjempespennende og jeg begynte i denne jobben for å kunne bruke min teoretiske bakgrunn fra PhD'en til noe praktisk. Her føler jeg at jeg kan bidra til at oppdrettsbransjen stadig har mindre effekter på miljøet rundt. Det å skulle gå fra teori til praksis og å finne gode løsninger er en spennende utfordring.

Utdanning

Jeg synes det er veldig interessant hvordan de ulike artene påvirker hverandre. Derfor tok jeg en doktorgrad i økosystem-modellering på Institutt for Arktisk og Marin Biologi ved Universitetet i Tromsø. Da var jeg på et prosjekt der vi prøvde å kartlegge alle dyrene fra små zooplankton til fisk og sjøfugl og finne ut hvor mye det var av alt i den fjorden der vi jobbet (Ullsfjord i Troms) og hvem som spiser hvem og hvor mye. Når vi har denne informasjonen kan vi bruke det til å beskrive systemet og hvordan alle artene avhenger av hverandre, hva som er nøkkelarter, og hvordan systemet eventuelt vil reagere på endringer i for eksempel fiskeri eller klima. Det var ganske mye feltarbeid, så labarbeid og til slutt analyse og skriving av artikler. Jeg tok den utdannelsen etter at jeg hadde vært et år på Falklandsøyene og jobbet der som vitenskapelig fiskeriobservatør og det ble sett på som veldig positivt at jeg hadde masse felterfaring (170 døgn på fiskebåter lengst sør i Atlanterhavet). I tillegg hadde jeg en relevant masteroppgave og hadde tatt en del tilleggsfag (ja, jeg tok faktisk litt ekstra programmering og matematikk bare for moro skyld). Jeg har lenge tenkt at jeg ville jobbe som forsker og da må man ha doktorgrad.

Om meg

Jeg elsker havet og har derfor lenge visst at jeg måtte jobbe med noe i havet. Er fra Asker men bor nå i Steigen, nord for Bodø og det er kjempefint hvis man er glad i havet, fjell og tur. Jeg er veldig glad i å reise og brukte et år til å jobbe for så å reise jorden rundt (Asia, Australia, Sør-Amerika) etter videregående. Det ville jeg aldri vært foruten. Året mitt på Falklandsøyene var helt fantastisk. Vi har det veldig bra i Norge så litt erfaring fra utlandet kan anbefales til alle. Ellers er jeg glad i løping og friluftsliv, toppturer, båtliv, dykking og faktisk må jeg innrømme at jeg er innmari glad i klær, shopping og mote.