Svein Tore Bø

Director, Technology Strategy - Annet

Liker

Topptur, Backpacker, Digital, Håndverker, Laid-back, PC, Teamarbeider, Superhelt, Interiør

Jobb

SAS Institute (www.sas.com). I SAS Institute (verdens største privateide programvareselskap) jobber jeg som strategisk rådgiver innenfor Analyse og Kunstig Intelligens. Vi har kunder i alle industrier som blir utfordret i forhold til digitaliseringen som pågår. Teknologi og kompetanse som tidligere bare var forbeholdt "rakettforskere" blir mer og mer tilgjengelig, og også for forretnings-brukere. Uavhengig om vi skal jobbe i butikk eller finne/utvikle hva Norge skal leve av etter oljen vil vi være eksponert for data, analyse og kunstig intelligens. I SAS blir jeg daglig eksponert for utfordringene våre eksisterende og kommende kunder står overfor. Det gjør jobben utrolig lærerik og spennende. Teknisk sett er det mye å hente på tvers av industrier. Å bruke data og regnekraft til å forutse når en pumpe på en oljeplattform må byttes før den ryker er teknisk sett det samme som å bruke data/analyse til å forutse hvorvidt et foretidligfødt barn er i ferd med å få en infeksjon før det kommer synlige bevis.(hvorpå man kan behandle med mindre mengder antibiotika og øke sjansen for å overleve). Vi er i dag i en verden i konstant endring. Dvs alt jeg lærte den gang da er på mange måter endret i dag. Men det å lære er utrolig viktig, og prinsippene rundt det man lærer. Jeg har vært med å få igang et samarbeid mellom BI i Oslo og SAS Institute. Hvorvidt man lærer R, Python eller SAS er mindre viktig. Kodespråk vil komme og gå. Det vi jobber sammen med BI om er å lære Master og Bachelor studentene å forstå verdien (og kostnaden) og bruken av analytics/AI i fremtidig arbeidsliv.

Utdanning

Realfag og tall var noe jeg alltid syntes var gøy, men f.eks abstrakt matematikk skjønte jeg aldri hva nytte det skulle gi for arbeidslivet. I ettertid oppdaget jeg imidlertid at lærdommen rundt problemløsning fra matematikk har vært en nøkkel til suksess i arbeidslivet. Det handler jo stort sett om å løse problemer med alt for mange ukjent.

Om meg

Utenfor jobb er jeg glad i skog, natur og opplevelser. Reiser og utforsker verden en del. Det er så fantastisk mye å oppleve der ut. Om det er isbreer og grotter på Svalbard eller under havoverflaten i det fjerne øst, så er det utrolig opplevelsesrikt og eksotisk. Jeg er av den oppfatning at enten man skal jobbe i butikk eller finne ut hva vi skal leve av etter oljen, så vil man være eksponert for en digital verden fremover. Forstår man denne fra noen grunnprinsipper så vil man være langt mer skodd for å innta og drive fremtiden. I mer og mer utstrakt bruk av kunstig intelligens så åpner det seg også flere utfordringer knyttet til hva vi kan gjøre vs hva vi bør gjøre. Derfor er både koding og etikk så utrolig viktig for de kommende generasjonene.