Tone Dorthea Bergan

fysiker - Atomkameratene AS

Liker

Utendørs, Topptur, Våt i håret, Vind i håret, Bokorm, Hund, Sporty, Espresso, Te, PC, Teamarbeider, Ettertenksom, Best uten boss, Forskning, Zombie, Fargeblyanter

Jobb

Jeg har i mange år jobbet for Statens strålevern, Institutt for energiteknikk og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Jeg har jobbet med radioaktivitet, radioaktiv forurensning og miljø - og i senere år krisehåndtering og beredskap. Jeg kan mye om radioaktivitet, kjernekraft og atombomber, og hvordan radioaktivitet oppfører seg i naturen.

Utdanning

Utdanningen min var veldig teoretisk og handlet mye om teoretisk fysikk og matematikk. Det ble etter hvert ganske abstrakt og prosjektoppgaven min handlet om hvordan Li+ atomer kolliderer i en N2-gass, for å bestemme transportparametre som inngår i Scrødingerlikningen. Heldigvis har jeg funnet mer praktiske anvendelsesområder for min kunnskap om atomer i yrkeslivet.

Om meg

Jeg er veldig glad i fysikk, og familien min synes jeg er litt nerdete som liker fysikkvitser. Jeg synes det er merkelig å tenke på at for noen tiår siden var det helt greit å sprenge atombomber i atmosfæren, selv om det drysset ned radioaktive partikler over alt. Jeg liker ikke gruppearbeid. Men jeg hopper fallskjerm (som også kan bli en slags gruppearbeid) og er glad i å svømme og trene. Jeg kjører motorsykkel, og mener at jenter må gjøre alt de har lyst til.