Torfinn Håland

Forsker - GE Healthcare

Jobb

Siste halvår av sivilingeniørstudiet består av diplomoppgave, og denne gjorde jeg ved Lindesnes Fabrikker. Jeg fikk tilbud om jobb mens jeg drev på med oppgaven, så det var slik jeg ble ansatt. Jeg startet som ansatt sommeren 2007 og hadde en vanlig forskerstilling fram til våren 2010. Da startet jeg med noe som kalles nærings-Ph.D. Det vil si et doktorgradsstudium ved bedriften i samarbeid med Norges forskningsråd og universitetet i Bergen. Det betyr en rekke faglige utfordringer, og det trives jeg veldig bra med. Det er en rekke faglige utfordringer i min hverdag, og da er det viktig å ha en god faglig ballast. Det å kunne samarbeide med andre er også viktig. Hvis det for eksempel skal gjennomføres en prosessforbedring i industriell skala er det avgjørende å kunne samarbeide med andre personer fra andre disipliner.

Utdanning

Jeg har vært interessert i realfag siden ungdomsskolen, og jeg har alltid følt at jeg har behersket realfag bra, så jeg var allerede da bestemt på å utdanne meg i den retningen. Etter videregående skole var jeg veldig i tvil om jeg skulle studere kjemi, fysikk eller matematikk. Etter noen runder med meg selv falt valget på kjemi, men jeg kan ikke peke på noen viktig enkeltfaktor for at jeg valgte akkurat kjemi. Det var jevnt over stor arbeidsmengde gjennom studiene. En del av fagene var det man typisk kaller modningsfag. Det vil si at det må jobbes med fagene over tid for å forstå prinsippene og teoriene. Jeg har aldri vært spesielt glad i pugging, så derfor likte jeg slike fag. Det ble en del laboratoriearbeid gjennom studiene, så utdanningen hadde også et praktisk tilsnitt.

Om meg

Mens jeg gikk på ungdomsskolen drev jeg med en del forskjellige fysiske aktiviteter. Det gikk mye i sykling, løping, skiturer og fotball. Fiske og teltturer var også vanlige aktiviteter. Jeg drev også med bygging av fuglekasser og fluebinding. Da jeg var 14 år begynte jeg med skyting, og etter hvert ble det mye konkurranseskyting. Jeg holdt på med dette til jeg var 18-19 år. Etter dette har det blitt mer sporadisk. Jeg har deltatt på landsskytterstevnet over 10 ganger. I dag er jeg også generelt interessert i sport og liker å drive med fysisk aktivitet. Langrenn, sykling og løping er hovedaktiviteter. Jeg prøver å få deltatt i noen turrenn på ski hver vinter som for eksempel birkebeinerrennet og sesilåmi. Jeg prøver også på å få til et par fjellturer hvert år (en sommer og en vinter). Jeg har alltid likt å drive på med en god del forskjellige ting, så jeg har vært nødt til å prioritere bort ting da døgnet som kjent består av 24 timer.