Torunn Aasmundstad

Stipendiat/Forsker - Norsvin

Liker

Utendørs, Sydentur, Bokorm, Musikk på øret, Kaffe Latte, Te, Teamarbeider, Pratsom, Forskning, Biologi

Jobb

I min jobb bruker jeg statistikk og biologi til å finne de grisene som har den beste "oppskriften" (gener) tilpasset vår produksjon i Norge. Som stipendiat jobber jeg med å bedre beinhelsa til grisen, data samles inn vha computer tomograf og subjektive registreringer. Den genetiske verdien (avlsverdien) til dyret beregnes ved hjelp av lineære modeller.

Utdanning

Jeg var veldig glad i dyr som unge, og bestemte meg tidlig for å bli dyrlege. Det ble jeg ikke - i stedet ble det husdyrfag på meg. Siden jeg er oppvokst på gård med melkeproduksjon fikk jeg tidlig interesse for avl og nedarving av egenskaper. Dermed ble dette et naturlig tema for mastergraden min. Jeg har alltid vært veldig glad i biologi. På Ås var både kjemi, biokjemi og til dels matematikk vanskelig. Jeg ble nok overrasket over at vi bare hadde basisfag de første 2-3 åra, husdyrfag ble det først de siste 2-3 år. Overgangen fra videregående var knalltøff. Jeg var av dem som overlevde videregående uten å legge ned stor innsats- å tilegne seg kunnskap ved å lese var tøft! Men å komme til et universitet der alle var motiverte og interesserte var virkelig en positiv opplevelse. Jobben min er utrolig spennende, jeg lærer noe nytt hver dag. I avlsarbeidet beveger vi oss i disse dager fra det sannsynlighetsbaserte over til det "kjemiske" - molekylærgenetiske. Og det er utrolig spennende!

Om meg

Gift, to små jenter. Akkurat nå er nok "hobbyen" dr.grads studier og barn. I huset vårt bor det 2 voksne, to prinsesser og 8 fisker.