Trond Are Johnsen

Daglig leder - Kongsberg Aeronautical Information Services AS

Liker

Lagidrett, Quiz, Casual, Laid-back, Gourmet, Te, PC, Best uten boss, Astronomi

Jobb

Vi er et firma som utvikler teknologi og forretningskonsept til et nytt system som skal hjelpe flyselskaper til å forbedre operative planlegging- og beslutningsprosesser når vær forandrer seg. Dette er viktig for både drivstoffbesparelse og ikke minst trygge sikkerhet ved avgang og landing. Systemet vårt tar utgangspunkt i et dataprogram vi har utviklet og som lastes ned i flyets flight management system hvor det leser flight data og gjør beregninger. Denne informasjonen sendes til en dataserver som skiller kritisk fra ikke-kritisk informasjon, og som videre skal sendes og integreres med flyselskapene flight planning system verktøy. Jeg har vært med å utvikle data-programmet, og skrevet flere patenter knyttet til dette systemet. Systemet om bord i flyet er veldig mye «fysikk» i den forstand at vi bruker g-krefter, Pytagoras og Isac Newtons fysikk lover i beregninger. Som en del av all informasjonshåndteringen har vi også utviklet en «forecast» modell som baserer seg på statistisk forståelse. I disse dager er det mindre «oppfinning» og mer gjennomføring som preger arbeidsdagene. Administrasjon de ulike deltagerne i utviklingen er viktig. Dette er blant et stor amerikansk flyselskap, luftfartsmyndigheter i USA, og en stor kommersiell leverandør av værinformasjon og operative verktøy og applikasjoner til flyselskap, samt at computer science avdelingen på et universitet skal være med på å validere resultatdata. Matematikk og fysikk-kunnskap, som henger sammen, har vært essensielt i forståelsen og evnen til å ta tak i utfordringer og ikke minst løse dem. «Silent Knowledge» ,eller den stille kunnskapen er nødvendig å for å kunne gjøre det man skal, på samme måte som tyngden i et isfjell ligger i de 90% under vann og ikke de 10% over som synes. Noe av det beste med jobben min, i et firma som jeg selv har vært med på å starte, er at jeg får lov til å holde på med en industri/bransje som jeg er interessert i, jobber veldig mye internasjonalt og treffer og møter mange spennende mennesker, og er med vår teknologi med på å bidra til at det å fly, selv om det er sikkert, blir enda sikrere.

Utdanning

Jeg har en Real Artium som var masse matte og fysikk. Av høyre utdannelse er jeg Siviløkonom/MBA. Den som tror «økonomi» bare er «pluss/minus» tar feil. Særlig innen finans og finans teori er det mye matematikk og matematiske modeller. Det som jeg også ser er at med den matematikken jeg hadde med fra gymnaset var meget god å ha med seg inn i økonomistudiene. Tallforståelse er faktisk viktig i omtrent alle aspekter av livet, enten det er utregning av rabatt på salg eller beregne hvor lang tid det tar til månen med romskip. Den kombinerte kunnskapen for matematikk/fysikk sammen med økonomibakgrunn har vært avgjørende i å kunne være med på å utvikle den teknologien vi i dag besitter samt informasjonssystemet som er under utvikling, og en tilknyttet forretningsmodell.

Om meg

Har en lidenskap for rugby og spiller dette fremdeles ved anledninger, dog mer på det vi kaller «golden oldies» nivå i disse dager. Fikk med meg og spilte et par landskamper for Norge for en god del år tilbake. Spilte dette også Midt Østen da jeg bodde og jobbet der i tre år på 90 tallet. Spilte i en Gulf liga primært med folk fra Storbritannia, Australia og New Zealand og har blant annet deltatt i Dubai 7s. Før dette studerte jeg ved et universitet i Seattle området i 4 år og jobbet deretter et år i Vancouver BC, Canada. Senere ble det også fem år i Portland, Oregon i USA i forbindelse med jobb. Jeg er en person som kjedes av rutinearbeid og liker «å pløye ny mark» i form av innovasjon og forretningsutvikling.